Veilig douchen bij chemotherapie

veilig douchen bij chemotherapie

Veel mensen die vechten tegen kanker worden behandeld met chemotherapie. Veilig douchen bij chemotherapie is van cruciaal belang voor de gezondheid van patiënten. Tijdens de behandeling ervaren patiënten vaak bijwerkingen die hen kwetsbaarder maken voor infecties en andere gezondheidsproblemen.

Veiligheid staat voorop als het gaat om douchen bij chemotherapie. Het immuunsysteem van patiënten wordt verzwakt door de behandeling, waardoor ze vatbaarder zijn voor infecties. Het is dus essentieel om risico’s te minimaliseren en ervoor te zorgen dat de doucheroutine zo veilig mogelijk is.

Zorgdouche als hulpmiddel bij chemotherapie

De Zorgdouche is een speciaal ontworpen mobiele douchecabine die de veiligheid en het comfort van patiënten tijdens het douchen verbetert. De Zorgdouche ondersteunt door middel van:

 1. Temperatuurregeling: met de cooltouch thermostaatkraan wordt de watertemperatuur constant gehouden. Dit voorkomt plotselinge temperatuurschommelingen die de gevoelige huid van patiënten kunnen irriteren. Ook wordt de kraan niet heet, waardoor brandplekken worden voorkomen.
 2. Antislipvloer: chemotherapie kan de balans en coördinatie van patiënten beïnvloeden. De antislipvloer voorkomt uitglijden en vallen.
 3. Handgrepen: de Zorgdouche heeft handgrepen over de gehele cabine die extra ondersteuning bieden tijdens het staan en bewegen. Dit helpt patiënten om hun evenwicht te bewaren en vermindert het risico op vallen.
 4. Douchestoel: de douche kan worden voorzien van een douchestoel en verrijdbare po-stoel, wat ideaal is voor patiënten die moeite hebben met langdurig staan. Het biedt comfort en maakt het doucheproces minder vermoeiend.

Douchen vanuit een kantelbare douchestoel? Bekijk onze Rolstoel Zorgdouche.

 1. Instap-/rijplaat: het laatste drempeltje wordt weggenomen met de rij-/instapplaat. Ook wanneer patiënten niet langer kunnen staan, kunnen zij nog steeds genieten van een warme douche vanuit een doucherolstoel.

Sommige situaties vragen om tijdelijke douche-oplossing. Dat begrijpen wij als geen ander. Daarom bieden wij de mogelijkheid om de Zorgdouche tijdelijk te huren. Is de Zorgdouche niet meer nodig? Dan halen wij deze eenvoudig weer op.

Tips voor veilig douchen tijdens chemotherapie

Naast het gebruik van de Zorgdouche zijn er andere belangrijke maatregelen om veilig te douchen tijdens chemotherapie:

 1. Gebruik milde, hypoallergene zeep en shampoo om irritatie van de gevoelige huid te voorkomen.
 2. Vermijd het gebruik van hete waterstralen, omdat dit de huid kan beschadigen. Kies in plaats daarvan voor lauw water.
 3. Douche niet te lang om uitdroging van de huid te voorkomen. Korte, efficiënte douchesessies zijn het beste.
 4. Vermijd harde wrijving bij het afdrogen. Dep voorzichtig met een zachte handdoek om de huid niet te irriteren.
 5. Houd de doucheruimte schoon en opgeruimd om het risico op vallen te minimaliseren.
 6. Zorg ervoor dat de doucheruimte goed geventileerd is om schimmelvorming te voorkomen.
 7. Overweeg het dragen van badslippers om het risico op infecties te verminderen.

De Zorgdouche maakt veilig douchen mogelijk in situaties waarin douchen niet meer vanzelfsprekend is. Iedereen verdient het comfort van een echte douche. Vraag vrijblijvend een offerte aan en we voorzien graag van persoonlijk advies.