Persoonlijke verzorging met dementie

Persoonlijke verzorging met dementie

Vergeten te douchen of niet meer willen, omdat het pijnlijk of moeilijk is. De aandacht en zorg voor de dagelijkse persoonlijke verzorging gaat vaak achteruit bij mensen met dementie. Gelukkig kunnen we onze naasten met dementie helpen door zo lang mogelijk zelfstandig douchen mogelijk te maken. Maar dit kan best een uitdaging zijn. Hoe ga je hiermee om?

Zelfstandig douchen met dementie

Dementie kan leiden tot cognitieve achteruitgang, waardoor mensen moeite hebben met het begrijpen en onthouden van instructies, het volgen van stappen of het herkennen van hun omgeving. Dit kan het doucheproces bemoeilijken en tot frustratie leiden. Anderzijds kan zoiets intiems als douchen in het bijzijn van een assistent leiden tot weerstand. Sommige mensen met dementie voelen zich verward, beschaamd of angstig over hun lichaam. Al van jongs af aan leren we onszelf alleen te wassen. Het geeft een gevoel van zelfstandigheid. Wanneer zoiets intiems als douchen ineens niet meer alleen kan, kan dat best ongemakkelijk zijn. Die ontspannende dagelijkse douche wordt dan een bron van schaamte en confrontatie.

Hoe zorg je ervoor dat de persoonlijke verzorging voor mensen met dementie weer een veilige en prettige ervaring wordt?

Met de Zorgdouche wordt het nemen van een douche weer een rustgevende ervaring. Het warme water helpt bij het verminderen van angst en onrust. Bekijk direct onze meest veilige Zorgdouche.

Veilig douchen bij dementie

De Zorgdouche maakt het mogelijk om zelfstandig en veilig te blijven douchen voor mensen met dementie. Deze eigenschappen van de Zorgdouche ondersteunen daarbij:

  • Persoonlijke privacy: de Zorgdouche is voorzien van mat veiligheidsglas waardoor er niet in de cabine gekeken kan worden. Het matglas vermindert het gevoel van blootstelling en vergroot de persoonlijke privacy. Met de unieke drapeerdeur in rails wordt de douchecabine volledig afgesloten, wat een rustgevend effect heeft.
  • Veiligheid: de handgrepen en antislipvloer in de douchecabine bieden houvast over de gehele cabine en verminderen het risico op vallen. Daarbij geeft het een gevoel van veiligheid.
  • Eenvoudige en veilige bediening: de cooltouch thermostaatkraan zorgt ervoor dat de gebruiker zich niet kan branden aan de thermostaatkraan. Ook zorgt het voor een constante temperatuurregeling en eenvoudige bediening. Stel de temperatuur vooraf op de juiste stand en de gebruiker hoeft de kraan alleen aan en uit te draaien.
  • Lage instap met instapplaat: mensen met dementie kunnen moeite hebben om een douche binnen te komen vanwege de hoge rand of drempel. Met behulp van de instapplaat wordt zelfs het laagste drempeltje weggenomen.
  • Zittend douchen: langdurig staan kan een uitdaging zijn voor mensen met dementie. De Zorgdouche kan worden uitgerust met een douchestoel of verrijdbare po-stoel. Via de speciale rijplaat kan eenvoudig in de douchecabine gereden worden. Dit vergroot het gemak en gevoel van ontspanning.

De Zorgdouche is zo ontworpen dat het ondersteunt bij assistentie van buitenaf. Lees alles over de Thuiszorgdouche.

Hulp bij de persoonlijke verzorging

Zowel voor de gebruiker met dementie als voor de assistent, zoals de thuiszorgmedewerker of mantelzorger, biedt de Zorgdouche veel comfort en gemak. Het nemen van een douche wordt weer een rustgevende ervaring, waarbij het warme water helpt bij het verminderen van angst en onrust. De assistent kan gemakkelijk ondersteuning bieden waarbij de privacy gewaarborgd blijft. Al met al helpt het om angst en weerstand rondom douchen te verminderen, waardoor de assistent efficiënter kan ondersteunen bij de dagelijks verzorging.

Op zoek naar een oplossing om een naaste met dementie te helpen zelfstandig en veilig te blijven douchen? Vraag vrijblijvend een offerte aan. Wij adviseren graag over de beste oplossing.