Veiligheid in de badkamer voor ouderen

veiligheid badkamer ouderen

De veiligheid in de badkamer kan verraderlijk zijn, met name voor ouderen en senioren. Uit onderzoek van VeiligheidNL blijkt dat elke 5 minuten een 65-plusser op de Spoedeisende Hulp belandt na een val. Met nare gevolgen zoals (ernstige) botbreuken en kneuzingen, afname van de zelfredzaamheid en mobiliteit. Valpreventie is daarom enorm belangrijk. Gelukkig zijn er diverse hulpmiddelen die de veiligheid in de badkamer voor senioren en ouderen verbeteren.

Het risico van uitglijden in de badkamer

De badkamer is één van de meest voorkomende plekken voor een valpartij. De gladde vloeren, weinig houvast en hoge instap van een bad of douche, vergroten het risico op uitglijden en vallen. Een valpartij in de badkamer kan leiden tot ernstig lichamelijk letsel, zoals botbreuken, hoofdletsel en heupfracturen. Deze verwondingen hebben veel invloed op de mobiliteit en zelfstandigheid van senioren en kunnen leiden tot langdurige ziekenhuisopnames.

Een veilige badkamer met Zorgdouche

Gelukkig is er een praktische oplossing om het risico van uitglijden in de badkamer te verminderen. De Zorgdouche is speciaal ontworpen om de veiligheid en het comfort van senioren te verbeteren. De verschillende kenmerken van de Zorgdouche dragen bij aan het minimaliseren van het risico op uitglijden en creëren een veilige ruimte om zelfstandig te blijven douchen.

Antislipvloer en handgrepen

Eén van de belangrijkste kenmerken van de Zorgdouche is de antislipvloer. De vloer van de Zorgdouche is voorzien van een speciale inlegmat die zorgt voor extra grip, zelfs wanneer deze nat is. Dit vermindert het risico op uitglijden aanzienlijk. Bovendien zijn er stevige handgrepen geïnstalleerd op strategische plaatsen, zoals naast de ingang en over de gehele breedte, om extra ondersteuning en stabiliteit te bieden.

Lage instap en zitgelegenheid

Een belangrijk kenmerk van de Zorgdouche is de lage instap. In tegenstelling tot standaard douchecabines, waar over een hoge drempel gestapt moet worden, heeft de Zorgdouche een zeer lage instap. Hierdoor kunnen senioren gemakkelijk en veilig de douche betreden. Bovendien biedt een instap-/rijplaat extra ondersteuning om de Zorgdouche te betreden met een douche(rol)stoel.

Ouderen blijven zelfstandig douchen

De Zorgdouche biedt een praktische en voordelige oplossing voor senioren om langer zelfstandig en veilig in hun eigen huis te blijven wonen. Het vermindert de afhankelijkheid van anderen bij het douchen en geeft de vrijheid om de dagelijkse verzorging voort te zetten zonder constant bezorgd te zijn over het risico van uitglijden en vallen. Dit biedt niet alleen senioren rust, maar ook familieleden en verzorgers.

Is de Zorgdouche ook in uw situatie een veilige oplossing? Vraag dan eenvoudig een vrijblijvende offerte aan en ontvang persoonlijk advies.