Als ouders ouder worden, lopen kinderen tegen verschillende problemen aan. Als kind zie je hoe de vraag naar zorg toeneemt en hoe zelfstandig wonen minder soepel gaat. Maar als ouder wil je (nog) geen afstand doen van die zelfstandigheid. Wat nu?
Niet meer zo vanzelfsprekend
Er komt een moment dat dingen die zo vanzelfsprekend waren, minder moeiteloos gaan. Denk aan traplopen, aankleden en douchen. Ook al schuiven we dit soort problemen liever nog even voor ons uit, het is belangrijk om signalen direct serieus te nemen. Ben je er eerder bij? Dan kun je direct maatregelen treffen en hulpmiddelen inschakelen die ondersteunen bij de mate van zelfstandigheid.
“Ouderen willen graag zelfstandig blijven”, aldus Dirk-Jan van Zorgdouche. “Stel je voor dat je ineens niet meer zelfstandig onder de douche kunt staan en daarvoor afhankelijk bent van anderen. Met Zorgdouche zorgen we ervoor dat ouderen, mindervaliden en patiënten die mate van zelfstandigheid kunnen blijven ervaren.”
Haastige spoed…
Dirk-Jan: “Dagelijks spreek ik kinderen van hulpbehoevende ouders die op zoek zijn naar een oplossing. Soms hebben ouderen al weken niet meer kunnen douchen omdat deze onbereikbaar is vanwege de trap of gevaarlijk vanwege uitglijden. Gelukkig kunnen wij snel schakelen en staat er in no-time een veilige douche-oplossing in de woning. Maar het liefste wil je natuurlijk een geleidelijke overstap naar de Zorgdouche.”
Lees ook het verhaal van Mevr. Kuipers. Zo blijft zij langer thuiswonen.
En verhuizen naar seniorenwoning?
De woningmarkt staat onder druk. Het vinden van een betaalbare seniorenwoning is niet makkelijk. Daarbij is het nogal wat om je vertrouwde woning achter te laten. Dirk-Jan: “Ik spreek ouders die woningen zelf hebben gebouwd, waar kinderen zijn opgegroeid. Woningen vol herinneringen. Daar willen zij geen afscheid van moeten nemen. Daarbij kennen zij de weg blindelings en weten steunpunten exact te vinden. Dat is best handig als de mobiliteit en het zicht verder afnemen.”
Zelfstandig thuiswonen
Het voordeel van de Zorgdouche is dat deze meegroeit in de mate van zelfstandigheid. Een slaapkamer beneden is vaak eenvoudig te creëren. Is het voor alleen een partner niet meer mogelijk om trap te lopen? Dan kan hij of zij lekker beneden douchen. De ander kan nog gewoon van de badkamer gebruikmaken. En wanneer het nodig is kunnen de bewoners natuurlijk allebei de Zorgdouche gaan gebruiken. De lage instap, antislipvloer en handgrepen bieden ondersteuning bij het douchen. Een douchekruk maakt het mogelijk om te zitten als dat prettig is. En wordt men in een later stadium afhankelijk van een rolstoel? Dan zorgt een rijplaat en doucherolstoel ervoor dat de Zorgdouche ook met rolstoel te betreden is.
Een persoonlijk advies in uw situatie? Wij denken graag mee over de mogelijkheden m.b.t. langer thuiswonen. Ook als Zorgdouche niet de meest geschikte oplossing blijkt te zijn, denken we altijd vrijblijvend mee. Vul het offerteformulier in voor een vrijblijvend adviesgesprek.