Zonder inspanning veilig douchen met kanker

Douchen met kanker

Mensen met de diagnose kanker en hun naasten weten dat ze een traject van toenemende zorg ingaan en dat er veel moeilijke hobbels genomen moeten worden. Het is de nare realiteit waarmee dagelijks veel mensen geconfronteerd worden. Leven met kanker zorgt voor ingrijpende veranderingen. Naast de medische zorg die het leven gaat beheersen, zijn soms aanpassingen in huis nodig, bijvoorbeeld omdat de vraag naar zorg toeneemt en douchen met kanker niet meer zo gemakkelijk gaat.

Malaiseklachten door kanker

De meeste mensen met kanker ervaren lichamelijke klachten. Vermoeidheid komt (uiteraard) heel veel voor door alle veranderingen die de kanker in het lichaam geeft. Lichamelijke vermoeidheid uit zich bijvoorbeeld in minder kracht hebben en minder uithoudingsvermogen. Tillen gaat steeds moeilijker, net als (trap)lopen of fietsen. En veel gewone dingen lukken niet meer op eigen kracht. Soms kost aankleden of douchen met kanker al te veel energie. Een gevoel van algehele malaise is dagelijks aanwezig. Niet alleen door het kankerproces, maar ook behandelingen zoals chemotherapie kunnen aan de basis liggen van malaiseklachten. 

Het is niet altijd mogelijk om deze klachten te vermijden of op te lossen. Het is daarentegen wel mogelijk om het ziekteproces zo draaglijk mogelijk te maken.

Lichaamsverzorging en douchen met kanker

Voor wie te maken heeft met kanker, kan warmte zowel lichamelijk als geestelijk ondersteuning bieden. Een warme douche werkt verfrissend en ontspannend, omdat zo de lichamelijke en geestelijke vermoeidheid van zich af kan worden gespoeld. Daarbij verwijdt warmte de bloedvaten, waardoor spieren zich kunnen ontspannen. Warmte kan ook een troostend effect hebben bij verdriet en eenzaamheid. In situaties waarin de vraag naar zorg – en daarmee ook de afhankelijkheid – toeneemt, kan de zelfstandigheid van een douche een enorm helend effect hebben.

“Wij denken met een warm hart terug aan wat de Zorgdouche voor mijn man heeft betekend tijdens de palliatieve fase van zijn ziekte. Dat hij dagelijks zelfstandig onder de warme douche heeft kunnen zitten, was een groot geschenk in deze moeilijke periode.”
– Ervaring na plaatsing Zorgdouche bij ziekte

Waarom douchen en niet baden?

Bij mensen met kanker heeft douchen de voorkeur boven het nemen van een bad. De reden hiervoor is dat tijdens het douchen minder natuurlijke vetten en vochtvasthoudende stoffen aan de huid worden onttrokken. Tijdens het douchen wordt douchezeep bijna direct weggespoeld en komt het maar kort in contact met de huid. Dat voorkomt uitdroging. Ook is het belangrijk om grote temperatuurverschillen (té warm of té koud) bij het douchen te vermijden. De schrikreactie vraagt een inspanning van het al vermoeide lijf. Het voordeel van een douche is dat de temperatuur van het water constant blijft. In tegenstelling tot badwater dat vaak snel afkoelt.

Veilig douchen met kanker

Om veilig douchen met kanker zo comfortabel en laagdrempelig mogelijk te maken, biedt de Zorgdouche uitkomst. De mobiele zorgdouchecabine is een welkome oplossing wanneer “even” onder de douche stappen of staan, niet meer zo vanzelfsprekend meer is. Bovendien is de douchecabine zo ontworpen dat hulp van buitenaf ergonomisch wordt ondersteund tijdens het assisteren. De Zorgdouche kan op vrijwel iedere bereikbare plek in huis geplaatst worden zonder verbouwing. Met de optie ‘huren’ komen wij de Zorgdouche weer ophalen wanneer deze niet meer nodig is.

De voordelen van Zorgdouche

  • Een zeer lage douchecabine instap, antislip ondergrond en veilige handgrepen.
  • Een douchestoel biedt de mogelijkheid om zittend te douchen.
  • Met de rij-/instapplaat is de douchecabine rolstoeltoegankelijk
  • Plaatsen zonder verbouwing en eenvoudig weer te verwijderen.
  • WMO-ondersteuning in de meeste gemeenten.
  • De Zorgdouche is mogelijk in zowel huur– als koop constructie. 

Benieuwd of de Zorgdouche een oplossing biedt in uw situatie? Neem contact op voor een vrijblijvende offerte en persoonlijk advies. Wij denken graag met u mee.