Dagelijkse zorg en douchen bij ALS

Dagelijkse zorg ALS

De dagelijkse zorg en persoonlijke verzorging bij de spierziekte ALS kan een steeds grotere uitdaging worden. ALS, ook wel bekend als de ziekte van Lou Gehrig, is een progressieve ziekte die de spieren en zenuwen aantast. Spieren worden steeds zwakker, waardoor klachten verergeren en er een toenemende behoefte is aan zorg van anderen.

Dagelijkse verzorging

Voor mensen met ALS is het belangrijk om zoveel mogelijk comfort en ondersteuning te bieden. Een belangrijk aspect daarvan is het vergemakkelijken van dagelijkse verzorging, zoals douchen. Douchen kan een uitdaging zijn voor mensen met ALS, omdat hun spieren steeds verzwakken. Woningaanpassingen zoals een traplift zijn slechts korte-termijn-oplossingen. Er is voldoende rompstabiliteit nodig en met een rolstoel kan er geen gebruik van gemaakt worden.

Douchen met ALS

Gelukkig zijn er verschillende mogelijkheden die langdurig helpen bij het douchen en het bieden van zelfstandigheid. Hieronder ​​enkele tips en producten om te overwegen:

  1. Zorgdouche: De Zorgdouche is een veilige douchecabine, uitgerust met accessoires die zelfstandig douchen mogelijk maken wanneer de vraag naar zorg toeneemt. Daarnaast is de mobiele douchecabine zo ontworpen, dat het ondersteunt bij assistentie van buitenaf. Dat maakt het douchen gemakkelijker en comfortabeler.
  2. Douchezitje: Een douchezitje biedt steun en comfort tijdens het douchen. Zorg ervoor dat het zitje stabiel is en op de juiste hoogte is aangebracht. Een douchezitje is leverbaar bij de Zorgdouche.
  3. Handgrepen: Handgrepen in de douchecabine bieden extra grip en stabiliteit bij het instappen en tijdens het douchen. De Zorgdouche is rondom voorzien van handgrepen.
  4. Rij-/instapplaat: Een rij-/instapplaat neemt zelfs het laagste drempeltje weg om in de douchecabine te komen. Ook is de douchecabine daardoor te betreden met doucherolstoel. De Zorgdouche is leverbaar met rij-/instappplaat.
  5. Doucherolstoel: Een doucherolstoel is een goede optie voor mensen die niet langer kunnen staan en afhankelijk zijn geworden van een rolstoel.

Veel mensen met ALS zijn afhankelijk van de zorg van de anderen. Vaak wordt de Thuiszorg ingeschakeld voor de dagelijkse verzorging. De Zorgdouche is gespecialiseerd voor thuiszorg en mantelzorg, en biedt ondersteuning bij assistentie van buitenaf.

Zelfstandig douchen bij ALS

Natuurlijk is het doel om mensen met ALS zoveel mogelijk comfort en onafhankelijkheid te bieden tijdens het ziekteproces, bijvoorbeeld door zelfstandig douchen mogelijk te maken. Hiermee wordt de kwaliteit van leven aanzienlijk verbeterd. Het voordeel aan de Zorgdouche is dat deze binnen een dagdeel geplaatst is, zonder verbouwing. Tevens kan de mobiele douchecabine gehuurd worden en wordt deze na de huurperiode weer opgehaald.

Benieuwd of de Zorgdouche oplossing biedt? Wij denken graag mee over de mogelijkheden. Vraag een vrijblijvende offerte aan voor een persoonlijk advies.