Waarom een Zorgdouche in plaats van een traplift?

traplift of zorgdouche

Onlangs plaatsten wij een Zorgdouche Extra Veilig in een woning waar ook een traplift was geplaatst. We zien dit vaker gebeuren en besloten eens wat dieper in te gaan op deze situatie. Want in de meeste gevallen vragen onze gebruikers zich af tijdens de oriëntatiefase: ‘kies ik voor een traplift of een Zorgdouche?’. Toch blijkt achteraf dat de Zorgdouche op lange termijn alsnog een oplossing biedt.

Mobiliteitsproblemen

Wanneer mensen op leeftijd komen of beperkt worden door lichamelijke problemen, kan het lastig worden om dagelijkse activiteiten zelfstandig uit te voeren. Bijvoorbeeld het nemen van de trap of een douche. En wordt traplopen lastig, dan is de douchecabine vaak niet veilig vanwege het gevaar op uitglijden. In deze situaties zijn er verschillende oplossingen mogelijk, waaronder een traplift, badkamerverbouwing en de Zorgdouche.

Een traplift, dit is wat je moet weten

Een traplift kan in eerste instantie best handig lijken voor mensen met mobiliteitsproblemen. Zo blijft de bovenverdieping begaanbaar. Maar er zijn ook een paar nadelen op de lange termijn.

  • Een traplift kan het gevoel van afhankelijkheid vergroten. Je kunt niet meer zelfstandig de trap op.
  • Onderhoudskosten kunnen oplopen door problemen met de motor, het zitje of de rails.
  • Een traplift kan de toegang tot de trap beperken voor andere bewoners. Daarbij ziet het er minder fraai uit in de woning. Ook de woningwaarde neemt af bij de installatie van een traplift.
  • Wanneer de mobiliteit verder afneemt, is ook de traplift vaak niet meer bruikbaar.
  • Het heeft een hoger risico op vallen en ongelukken. Vooral wanneer mensen al moeite hebben met opstaan of evenwichtsproblemen hebben.
  • De kosten lopen vaak hoog op, doordat ook de badkamer vraagt om een verbouwing om er veilig gebruik van te kunnen maken.
  • De bovenverdieping is niet altijd geschikt voor rolstoel- of rollatorgebruikers.

Zorgdouche als lange-termijn-oplossing

Het voordeel van de Zorgdouche, is dat deze volledig aan te passen is op de mobiliteit van de gebruiker. Gaat de mobiliteit verder achteruit? Met een rij-/instapplaat is de douchecabine ook te betreden met een doucherolstoel. De veilige douchecabine past zich volledig aan op de behoefte van de gebruiker.

  • De lage instap, antislipvloer, handgrepen en (eventueel) douchestoel maken het douchen veiliger en gemakkelijker.
  • Veel mensen met mobiliteitsproblemen, kunnen in de Zorgdouche toch zelfstandig blijven douchen. Een onbetaalbaar cadeau wanneer de afhankelijkheid toeneemt.
  • De Zorgdouche heeft aanzienlijk lagere onderhoudskosten, omdat er geen bewegende onderdelen zijn die kapot kunnen gaan.
  • Het geeft minder stress, omdat gebruikers zich geen zorgen hoeven te maken over het veiligheidsrisico bij het gebruik van de Zorgdouche.
  • Is de Zorgdouche niet meer nodig? Dan wordt deze eenvoudig weer opgehaald. Dit houdt de woningwaarde gelijk. Voor tijdelijk gebruik, bieden wij de handige huur/koop-regeling.
  • Met de Zorgdouche wordt eenvoudig, zonder verbouwing, een zorgbadkamer op de begane grond gecreëerd.

De Zorgdouche is een optie die veel voordelen biedt ten opzichte van een traplift. Het is veiliger, gemakkelijker, goedkoper en biedt meer comfort. Bovendien kan de Zorgdouche helpen om de mobiliteit en onafhankelijkheid te behouden, omdat men nog steeds zelfstandig kan douchen zonder hulp van anderen.

Twijfel je nog? Neem gerust contact met ons op of vraag advies aan een specialist op het gebied van toegankelijkheid. Wij werken regelmatig samen met de WMO van diverse gemeentes. Neem contact op met de WMO voor persoonlijk advies.